Zatyczki korkowe do butelek – dlaczego zyskały taką popularność?

0

Od wielu lat z chęcią wykorzystywane są także po zatyczki z korka, które świetnie sprawdzają się zarówno do zamykania butelek, jak i słoików. Sprawdźmy, w jaki sposób powstaje korek, a także co spowodowało, że rzeczy z niego wykonywane zyskały tak dużą popularność na całym świecie.

Z czego produkowany jest korek?

Jak już zaznaczono we wstępie, korek jest wytwarzany z kory dębu korkowego. Z jednego drzewa, które jest w stanie dożyć nawet trzystu lat, korę można otrzymywać co jedną, dwie dekady. Co więcej, materiał ten bez problemu może być poddawany recyklingowi, dlatego wszelkiego rodzaju zatyczki, tablice, czy podkładki korkowe, nie są szkodliwe dla otaczającego nas środowiska przyrodniczego. Aby dąb nie uległ uszkodzeniu, korę najlepiej pozyskiwać w okresie od maja do sierpnia – wtedy można oddzielić ją bez żadnych trudności. Taki zabieg można jednak przeprowadzić dopiero w momencie, kiedy obwód rośliny jest większy niż sześćdziesiąt centymetrów.

Zatyczki korkowe do butelek – jakie mają zalety?

Udowodniono, że konsumenci znacznie chętniej sięgają po produkty zamykane zatyczkami korkowymi niż sztucznymi. Wiąże się to przede wszystkim z ich naturalnością, ale nie tylko. Tego rodzaju zamknięcia są bardziej przyjazne środowisku, a co więcej, przyczyniają się do dojrzewania wina jak żadne inne korki. Pozostałe zalety, jakimi mogą poszczycić się zatyczki korkowe do butelek to:

  • trwałość, dzięki czemu tego typu zamknięcia mogą służyć nam przez bardzo długi czas,
  • niepochłanianie zapachów i nieuleganie zabarwieniu, więc można je bezpiecznie używać nawet do zamykania czerwonego wina,
  • w przypadku napojów gazowanych zatyczka z korka sprawi, że z cieczy nie ulotni się dwutlenek węgla,
  • lekkość, niezatapialność oraz nienasiąkliwość wodą,
  • obojętność chemiczna, dzięki której korek nie tylko nie przepuszcza cieczy i gazów, ale także w kontakcie z nimi nie wchodzi w reakcje chemiczne i nie ulega zniszczeniu,
  • aromat i smak napojów zamkniętych zatyczką korkową nie ulega zmianie,
  • nieszkodliwość dla zdrowia oraz nietoksyczność w kontakcie ze skórą.

Zatyczki korkowe – doskonałe uszczelnienie butelek i słoików

Jak łatwo się domyślić, wyróżnia się różne rodzaje korka. O ich jakości decyduje przede wszystkim gładkość ścianek – im mniej kanalików z porami, tym wyższa cena takiego zamknięcia. Najbardziej rozpowszechnione są aglomerowane korki do słoi, które doskonale sprawdzają się w ceramice użytkowej oraz w pojemnikach szklanych i plastikowych. Równie popularne są zatyczki suberytowe, które wytwarza się poprzez sprasowanie kruszywa korkowego oraz dodanie odpowiedniego spoiwa.  

Podsumowanie

Cieszące się ogromną popularnością zatyczki korkowe do słoików i butelek są spójne, elastyczne, nie kruszą się oraz spełniają wszystkie wymagania, aby zagwarantować szczelność zamknięcia. Ich największą zaletą jest to, napoje zakorkowane w ten sposób nie zaczną przeciekać, a korki nie będą pleśnieć, umożliwiając tym samym przechowywanie win, czy innych domowych wyrobów przez wiele lat.

Komentarze do wpisu (0)

Projekt i wykonanie: Gabiec.pl
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium